Обърналата се в Чая цистерна е разляла мазут в реката
Обърналата се в Чая цистерна е разляла мазут в реката / netinfo
Брегът на река Чая, от където вчера бе изтеглена преобърналата се в сряда 20 тонна цистерна с мазут, не е почистен от разлива- това са установили експерти от РИОСВ-Пловдив, които са извършили контролна проверка на брега на р. Чепеларска

/ Чая /.

Проверката е направена след публикацията в Дарик нюз, че движението по пътя за Смолян, в участъка между Бачковския манастир и Нареченски бани, остана блокирано заради изтеглянето на цистерната от коритото на река Чая. По първоначални данни не бе съобщено за разлив на нефтопродукти.

Експертите от РИОСВ са установили, че мястото след изтегляне на цистерната е било обработено с дървени трици, но не е било почистено в дълбочина. Падналият дъжд през последното денонощие е довел до инфилтриране на попилия в почвата мазут във водата. В реката, до мястото на инцидента са установени петна от просмуканите нефтопродукти. По течението на реката също се наблюдават отделни петна, които в рамките на село Бачково са се разнесли до тънък филм.

Взети са проби от водата от представители на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда.

От РИОСВ Пловдив са дали указания на заместник-кмета на община Асеновград инж. Георги Георгиев за пълно почистване на мястото чрез изгребване на замърсената пръст от брега и мазутните петна от реката. Крайният срок е утре. В понеделник се очакват и резултатите от взетите проби.

За инцидента, довел до замърсяване на брега и реката специалистите на РИОСВ-Пловдив не са били уведомени своевременно, съобщават от инспекцията.