Общинската “Чистота” отстъпи част от дейността на частна фирма
Общинската “Чистота” отстъпи част от дейността на частна фирма / netinfo

Общинската фирма “Чистота” е сключила договор за услуги по сметопочистването, сметоизвозването и зимната поддръжка на града с комуналната компания КМД, партньор на “Екобулпак” в разделното събиране на пловдивските отпадъци.

Контрактът е подписан преди 5 дни и е за наемане на техника с персонал под формата на машиносмени, което е обичайна практика във всички комунални фирми, обясни управителят на общинското дружество Христо Костадинов. Той е категоричен, че не става дума за подизпълнителска дейност или за преотстъпване на чистенето на част от шестте района на Пловдив. Припомням, че от 15 октомври хигиенизирането на града бе възложено на общинската фирма “Чистота”, след като общината прекрати договора си с “ЕкоГлобал”. По информация на Дарик, техниката на КМД покрива между 30% и 40% от работата по сметосъбирането и сметоизвозването.

КМД е избрана с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Процедурата е допустима поради непрекъснатия характер на дейността и голямата й обществена значимост, което води до невъзможност за спазване на сроковете за открита обществена поръчка, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

За дежурствата по зимната поддръжка на Пловдив са сключени договори освен с КМД, и с фирмата на бившия лидер на СДС Ангел Пописаков “Механизация и борба с ерозиите”, с “Комунал 5” и с няколко по-малки фирми.