Общините бягат от скъпото цалапишко депо, подписват с Карлово за по-малко пари
Общините бягат от скъпото цалапишко депо, подписват с Карлово за по-малко пари / Dariknews.bg, архив

Ще използвам всички законни средства, за да спра затваряне на сметището край Цалапица в понеделник за общините, които не са подписали договори за депониране там. Това заяви Областният управител Иван Тотев след срещата си с кметовете на засегнатите общини.

Въпреки че беше поканен, на нея не присъства кметът на Пловдив Славчо Атанасов, нито пък представител на общинската администрация, което обиди губернаторът.  

Няма да глобяваме община Пловдив за това, че позволява извозване на отпадъците от общините, въпреки че не са сключили договори с тях, каза шефката на РИОСВ инж. Валя Атанасова. Тя подчерта, че от инспекцията няма да позволят операторът на депото „Водстрой" да спусне бариерата.

На днешната среща присъстваха представители на 9 общини от областта. Кметът на Калояново Александър Абрашев заяви, че вече е подписал договор за депониране на сметището в Карлово на цена от 13 лева на тон без ДДС. С тази такса ще спестим 32 000 лева за извършване на услугата, които нямаше откъде да намерим, за да покрием високата цена от 18.46 лева, която ни предлагат за депото край Цалапица, обясни той. Боклуците от някои села возим на карловското сметище от 3 години, защото е по-близо до тях, а другите населени места в общината депонираха край Цалапица, въпреки че сме разпределени само към цалапишкото депо, каза още той. Абрашев категорично отрече информацията на община Пловдив, че Калояново дължи пари за такси. Недоумявам как е възможно за такива важни управленски дела кметът на Пловдив да изпраща главния еколог или шефа на „Чистота", за да разговарят с нас, възмущава се кметът на Калояново.

Договор с Карлово е подписал и кметът на община Брезово Стоян Минчев, въпреки че такъв сключи преди няколко дни и с община Пловдив. Минчев уточни, че ще възнамерява изпраща камиони с отпадъци и на двете сметища, но докато не се реши проблемът с Пловдив, ще вози само на депото в Карлово.

Кметът на община Раковски Иван Антонов уточни, че е подкрепил жалбата на общините срещу новата по-висока цена за тон отпадък за депонирана край Цалапица, в знак на солидарност, независимо че сметта от неговата община се депонира край Шишманци. Според него, единственото което ще постигне община Пловдив, като не сяда на една маса с кметовете за намиране на компромисно решение на проблема, е да остане с по-малко пари, тъй като общините сключват договори за други депа.

Домакинът на срещата Иван Тотев още веднъж призова градоначалника Славчо Атанасов да приеме кметовете на общини за разговор. Най-разумното е да се подпишат договорите на старата цена, а в случай, че съдът отхвърли жалбите на общините срещу новата цена от 18.46 лева за тон, ще се коригират договорите, предложи Тотев. Делото, заведено от 12 общини срещу по-високата такса за депониране на тон отпадък, ще се гледа от Пловдивския административен съд на 8 април.

 

Тотев и дошлите на срещата в Областна администрация кметове изразиха възмущението си от императивния тон, с който община Пловдив ги предупреждава, че ще затвори депото край Цалапица в понеделник, ако до тогава не се сключат новите договори. На всичкото отгоре, получихме писмото едва вчера, оплакаха се кметовете.