/ ThinkStock/Getty Images
Община Пловдив обмисля предложение за вдигане на почти всички такси и услуги. Това ще стане след обстоен анализ на всички финансови документи и след като се вземе мнението на експертите. Това каза пред журналисти кметът на общината Здравко Димитров след среща с превозвачите в градския транспорт.

В предложението влизат билетите и картите за градския транспорт, паркирането в синя зона, различните административни услуги и всички такси. Пакетът от предложения ще бъдат внесен в Общинския съвет, където ще се разгледат, преди да се вземат решенията.

Димитров уточни, че срещите с фирмите от градския транспорт ще станат регулярни, като така проблемите ще се поставят навреме и навреме да се търси решението им. На днешната среща превозвачите били направили мотивирано предложение билетът за градски транспорт да стане от един лев на 1,50 лв., а месечна карта за пътуване - от 16,00 на 20,00 лева.

Болниците настояват сумите над 150 лв. от цената за MWh да се поемат от държавата

Другото предложение, което се мотивира с разтоварването на идеалния център от леки автомобили и във връзка с борбата с мръсния въздух, е увеличаване на таксата на синя зона от 2,00 на 3,00 лева.

В пакета влиза и увеличаване на такса "тротоарно право", като ресторантьорите ще плащат по 2,00 лева повече на квадратен метър. Всички други услуги също ще бъдат повишени между 25 и 100 на сто, като заместник-кметът по финанси Величко Родопски добави, че повечето такси не са вдигани от десетилетие. Най-голямото увеличение се очаква да има при таксата за притежание на домашен любимец - с цели 200 процента, която ще стане 90,00 лева на година.
БТА