Уредничката Грозделина Георгиева на Трифон Зарезан
Уредничката Грозделина Георгиева на Трифон Зарезан / снимки: Кирил Кирилов
Трифон Зарезан
96073
Трифон Зарезан
  • Трифон Зарезан
Изложбата от „От Дионис до Трифон Зарезан“ се опитва да представи произхода на днешния празник и неговото успешно преминаване във времето. Това заяви пред Дарик уредничката от Регионалния етнографски музей Грозделина Георгиева. По думите й никакви забрани не са могли да възпрат празника на виното, което е единственият продукт, който си има собствено божество.
 

Трифон Зарезан
netinfo


От 1-ви февруари може да се каже, че се поставя началото на пролетните празници. Неслучайно днес се прави обредно зарязване на лозята и всички поглеждаме към предстоящата стопанска година.

Празникът в Етнографския музей беше открит от директора на музея доц. Ангел Янков и зам.-кмета по култура и туризъм Александър Държиков. Всички гости получиха по чаша вино, а в двора имаше агнешки курбан, погача и различни видове мезета. Лозата в двора беше ритуално зарязана.
 

Трифон Зарезан
netinfo


Изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан“ е като ода за виното. В 12-те богато илюстрирани табла посетителите ще открият легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа.

Чуйте повече от приложеното аудио.