Няма резултат от преговорите на летище Пловдив за нови линии
Няма резултат от преговорите на летище Пловдив за нови линии / Дарик архив

Ръководството на летище Пловдив не е престанало да преговаря за откриването на нови редовни линии, но засега безрезултатно. Това заяви за Дарик изпълнителният директор на аеропорта Владимир Щърбанов. По думите му авиационните компании са консервативни организации и резултати може да се очакват след 1-2 години. Летище Пловдив продължава да взема участие и на различни авиационни борси.

Един от успехите през последния зимен сезон е увеличението на чартърните полети от 66 на 96. Опериращите авиокомпании са били 9 - до 7 дестинации. Единствената редовна сезонна линия е на руската компания S7 до Москва (Домодедово). В периода октомври 2015 – март 2016 г. полети са извършвани също до Белфаст, Амстердам и Тел Авив.

Към момента единствената действаща редовна линия е на „Райънеър“, която е до Лондон (Станстед). Полетите до британската столица са в понеделник, сряда и петък. Припомням, че редовните полети до Франкфурт (Хан) бяха прекратени. Преди няколко години бяха преустановени и полетите до Милано (Бергамо).

На 7-ми април в Държавен вестник беше публикувано решение за откриване на процедура за отдаване на летището на концесия. Обектът на е с площ 2 376 518 кв. м., като концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35 267 000 евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16 791 000 евро за първите пет години от срока на концесията.