Новите детски площадки в Южен готови до средата на август
Новите детски площадки в Южен готови до средата на август / Автор: Даниела Ковачева

20-те нови детски площадки в район Южен ще бъдат готови до 40 дни, заяви кметът Александер Колев, който днес направи първа копка за детския кът в междублоковото пространство на улиците„Димитър Талев” , „Петър Стоев” и „Петър Васков”. Възпитателки от детската градина в съседство казаха, че сега поради липса на достатъчно площадки родители нарушават забраната за влизане в двора на забавачката и водят хлапетата си да играят на нейните катерушки.

Фирма „Биг Стайл” е избрана с конкурс да изпълни поръчката за новите площадки, която е на стойност 160 хил. лева. Кътовете с люлки, катерушки и пясъчници ще бъдат съобразени с всички стандарти за безопасност и отстояние на съораженията едно от друго. Настилките ще бъдат от естествената трева, а там, където това е невъзможно, ще се постави изкуствена. На площадките са проектирани зони с пейки за майките.

Съществуващите около 40 детски къта в района също ще бъдат обновени и освежени, обеща кметът Александър Колев. Той е внесъл искане в Общината за отпускане на средства. По думите му, за ремонтите ще са нужни 300 хил. лева.