НИНКН не одобри проекта на португалците за площад Централен
НИНКН не одобри проекта на португалците за площад Централен / http://plovdivsquare.com

Община Пловдив има положително становище на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за бъдещата реконструкция на площад „Централен“. Това съобщи кметът Иван Тотев.

По думите му, добре се възприема идеята за свързване на двете археологически пространства – форум „Север“ с форум „Запад“ и премахване на павилионите там. Според становището на Института обаче, предложението на португалското студио „ФОРА“ не може да бъде основа за проекта, а може да бъде ползвано само като препоръка.

Това, на което ще заложи администрацията в заданието, са изграждане на пешеходни преминавания и туристически маршрути, които да съвпадат с уличната мрежа, която е разкрита на археологическо ниво.

Ще се стартира процедура по целия обхват на проекта, пространството около бул. „Цар Борис III Обединител“, подлеза на улица „Гладстон“ и възстановяване на археологията.

Целта е през 2018 година или началото на 2019-та година площадът да бъде открит и възстановен с археологическите разкопки.

НИНКН препоръчва и разработване на концепция за форум „Изток“ и форум „Юг“, които да бъдат включени в идейната разработка, въпреки че не попадат в общинска територия.

Предвижда се финансирането да бъде изцяло от общинския бюджет.