съветници
съветници / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Съветниците на ВМРО – БНД, част от групата на Патриотичния фронт в ОбС, настояват в Бюджет 2018 на града да се заделят над 3 млн. лв. за изпълнение на проекти и мерки, с които да се подобри грижата за децата в Пловдив.
 
Те искат в Бюджет 2018 да се заделят  1 милион и 80 хиляди лева за проектиране и изграждане на 18 нови детски площадки, по 3 във всеки един от районите в Пловдив. Парите могат да бъдат предвидени по собствения бюджет на общината или по бюджетите на съответните райони,  уточни председателят на ВМРО – БНД Борислав Инчев.
 
От организацията настояват още 240 хиляди лева да се отпуснат за изработване на проекти и извършване на основни ремонти в сградите на детските ясли на територията на общината, допълни съветничката Нина Гьошева.
 
За изработване на проекти и извършване на основни ремонти в детските градини те искат целево да се заделят още 400 хиляди лева. За изграждане на 20 нови детски площадки (всяка от тях по 6 хиляди) в детските ясли в община Пловдив, от ВМРО-БНД настояват да се осигурят 120 хиляди лева
 
Съветниците предлагат да се отпуснат и 320 хиляди лева за ремонт на съществуващи и изграждане на нови тротоари в близост до детски и учебни заведения на територията на община Пловдив, разпределени в 6-те района на града.
 
От ВМРО – БНД предлагат да се приеме програма за периода 2018-2023 год. за поетапно изграждане на нови детски градини или нови сгради към съществуващи детски градини.
 
600 хиляди лева пък са нужни за текущо поддържане на улиците в Пловдив като тази сума бъде по собствения бюджет. Да се предвидят и средства в размер на общо 550 хиляди лева по бюджетите на 6-те района.
 
Още 300 хиляди лева да се заделят за премахване на незаконни, неизползваеми или опасни общински сгради, разположени в терени общинска собственост, както и 200 хиляди лева за изграждане на ново улично осветление по улици, на които до момента такова не е имало.
 
„Предлагаме да се продължи нашето доброто предложение за монтиране на табели с името на улицата, придружена с  кратка историческа информация, като за целта се заделят 50 000 лева, а табелите да бъдат поставени в район Централен, Южен и Северен“, подчерта съветникът от ВМРО – БНД и зам.председател на ОбС Камен Шишманов. 

От организацията предлагат още да се увеличат средствата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми т.нар. „Фонд Ин Витро“ с 30 000 лв. т.е. да бъдат заложени 100 000 лв., както и да се предвидят 60 хиляди лева за проектиране на нови паркове, нови места за почивка и отмора в парцели с отреждане за озеленяване, както и за проектиране на благоустрояване в  междублокови пространства.
 
Във връзка с анонсираното от кмета Иван Тотев предложение за увеличение на цената на Синята зона в Пловдив, Шишманов заяви, че ще подкрепят предложението, само ако то бъде прецезирано.
 
По думите му, не е нормално 2 лв. на час да се заплаща например и в Супер Центъра, и на бул. „България“, където също има Синя зона.