Протест на търговци с гориво
Протест на търговци с гориво / снимки: Кирил Кирилов
протест горива
96920
протест горива
  • протест горива
Десетки търговци на горива и собственици на бензиностанции от Южна България протестираха на Карловско шосе. Те настояват за отпадане на законопроекта за административно регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтени продукти. В него е записано, че за да се развива търговията с горива, за фирмите е нужна банкова гаранция, която варира от 20 хил. до 500 хил. лв. годишно.

"Оставете малките данъкоплатци!“, „Не на лобизма в търговията с горива!“, „Не убивайте малките бензиностанции!", „Недомислен закон!“. С тези надписи на плакати търговците подредиха камионите си с цистерни за гориво. Законопроектът е на път да унищожи малкия и среден бизнес в нашия сектор, коментира търговецът и превозвач Иван Кашилски от Пловдив.
 

Протест на търговци с горива
снимки: Кирил Кирилов


Според протестиращите тези суми са непосилни за малките търговци. Те обявиха, че предстоят фалити. Паралелно се очаква и поскъпването на горивата с над 10%, или от 30 до 50 стотинки на литър. Новият проект няма да засегне само монополистите, каза пловдивчанинът Ангел Даскалов – търговец на гориво и собственик на две бензиностанции.

До дни ще бъде учредено сдружение на малките и средни търговци с горива от цялата страна. Целта е защита на техните интереси и срещу монополизацията на пазара от големите търговци. Протестиращите бяха категорични, че ако исканията им не бъдат уважени, ще бъдат организирани демонстрации и в други градове, като на първо време това ще са Бургас и София. На протеста имаше превозвачи и търговци от Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Велинград и Шумен.

Чуйте и от приложеното аудио.