Над 1000 зрелостници на матура наесен
Над 1000 зрелостници на матура наесен / netinfo
836 двойки са получили на матурите явилите се на изпит 6656 зрелостници от Пловдив и областта. Резултатите съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев. Тежка и сериозна поправителна есенна кампания прогнозират от Инспектората.

Още на 17 юли започват работа училищните зрелостни комисии, заяви Соня Мелоян, председател на местната Комисия за държавни зрелостни изпити. Поправителните изпити ще се проведат в няколко центъра в Пловдив, възможно е разкриването и на 6 допълнителни в различни селища от областта. Очаква се проблем с намирането на квестори, заради летните отпуски, предупреди още Мелоян.

Избираемият предмет от първото явяване може да бъде променен от зрелостниците на поправителната сесия. Това трябва да се отбележи в заявленията, срокът за подаването на които се подават от 27 юли до 8 август. По български и литература поправителната матура ще бъде на 1 септември, а по втория държавен изпит - на 2-ри.

С най-нисък успех по български език и литература са Професионална гимназия по селско стопанство в с. Куклен и СОУ „Христо Ботев” в град Съединение.

Тези училища инспекторатът ще извърши проверка за нивото на преподаване и усвояване на учебния материал, заяви Александър Буздрев.

Английската гимназия в Пловдив е на трето място в национален мащаб по среден успех по български език – отличен 5.76, едва на 4 стотни от Американски колеж в София, чиито възпитаници са на първо място.