/ Thinkstock/Getty Images
Усложнения от грип са завършили фатално за пациент на 42 години в Областната болница в Пазарджик, съобщи изпълнителният директор д-р Васил Вълчев. Мъжът е лежал в много тежко състояние с няколко диагнози в Интензивното отделение. Водена е упорита борба за живота му, но не е издържал.

Заради грипа: Трима починаха от съдови усложнения, други трима - на вентилация в интензивното

Преди дни на ръба на смъртта е бил и 27-годишен младеж, разказа още д-р Вълчев. Двустранна пневмония е довела до дихателна недостатъчност. Той също е лекуван в Интензивното и за щастие е спасен.

Десетки са пациентите, попаднали в лечебното заведение заради усложнения от грип. Двете вътрешни отделения са препълнени, двете детски работят над капацитета си - при 30-40 места децата са по около 50.

Налага се да се командироват допълнително сестри от други отделения, за да обгрижват малките пациенти. Когато съпътстващи диагнози позволяват, болни се настаняват в кардилогията, хирургията или ортопедията.

Грипът настъпва: Не се самолекувайте

На ръба на възможностите си работи и Интензивното отделение, съобщи началникът му д-р Димитър Иванов. Има хора с бактериални пневмонии, дихателна недостатъчност, полиорганна недостатъчност и дори сепсис.

До критично състояние стигат не само възрастните, много са и хората на по 30 години. Създадена е организация и за поставяне на допълнителни легла или кушетки, тъй като пикът на вирусните инфекции предстои.