/ iStock/Getty Images
Той е измамил 25-годишна чуждестранна студентка - шведска гражданка с 9500 евро
Прокуратурата внесе обвинителен акт спрямо 61-годишен мъж за измама при прехвърляне на студент по медицина в университет в Пловдив, съобщиха от обвинението.

Той е предаден на съд за това, че в периода от началото на септември 2020 г. до началото на юни 2021 г. е измамил 25-годишна чуждестранна студентка - шведска гражданка с 9500 евро с левова равностойност 18 580 лева.

Обвиниха трима души за измами в Благоевград

На 7 септември 2021 г. в Пловдив се е ползвал от неистински частен документ - заявление, на което е придаден вид, че е подписан от друго лице. По делото е установено, че той е обещавал на момичето да ѝ съдейства за прехвърляне на брат ѝ, който бил студент в Медицинския университет (МУ) в Плевен в Медицинския университет в Пловдив, където учела тя.

Жената открила мъжа чрез посредник в група в мобилно приложение. За извършване на услугата на няколко пъти пострадалата му превела 9500 евро. Той е настоявал парите да бъдат предоставени от нея в брой, но тя ги превела по банкова сметка на негов близък.

След това той е престанал да вдига мобилния си телефон и не предприел никакви действия по прехвърлянето на брат ѝ в МУ-Пловдив. Той Е загубил студентски права. За да бъде убедителен, той се е срещнал с пострадалата и показал заявление за записване и неистинска студентска книжка на името на брат ѝ, като поискал пари за семестриални такси.

Жената е отказала да ги даде, но той я убедил, че ако не го направи, „някой друг ще заеме мястото на брат ѝ“. Въпреки искането ѝ да преведе парите в сметка на университета, той е настоявал това да стане в негова банкова сметка, а той щял да ги прехвърли, което не се е случило.

Обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. Той е възстановил 17 640 лева от взетите пари.