Министър Мутафчиев: Пловдив не бива да допуска още софийски бали
Министър Мутафчиев: Пловдив не бива да допуска още софийски бали / netinfo
Няма правителствено решение за депониране на 120 000 тона столични отпадъци в общинското депо на Пловдив в Цалапица, макар писмото на вицепремиера Плугчиева и министър Чакъров от 22 август да се с изходящ номер от Министерски съвет, заяви в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Според него се касае за проучване на нагласите на общините и никой не може да наложи такава действие на Пловдив, без съгласието на Общинския съвет. Мутафчиев, който е и председател на БСП в Пловдивска област, бе категоричен, приемането на нови количества боклук в Цалапица след 200-та хиляди тона миналата година ще създаде проблем на Пловдив заради изчерпване капацитета на котлованите и все още непридвиженото довършване на екозавода в Шишманци.

Едва преди 2 седмици пловдивската община е внесла мотивирано искане до Министерството на финансите за отпускане на 17 млн. лв. за довършването на екозавода, каза областният управител Тодор Петков. Преди отпускането на парите най-вероятно ще бъде назначен одит за разходването на досега усвоените 25 млн. лева, което допълнително ще забави пуска. Петков е песимист за скорошното довършване на завода, тъй като 8 месеца са били необходими на администрацията само за написване на мотивировката за финансовото искане.

При евентуално обсъждане в Общинския съвет, БСП няма да подкрепи приемането на нови количества общински боклук, каза градският лидер на социалистите Захари Георгиев. Тогава партията на сегашния кмет Славчо Атанасов – ВМРО бе твърдо против депонирането на бали в Цалапица.

Когато миналата година поехме политическата отговорност за такова непопулярно решение, не сгрешихме, защото дадохме шанс на столичния кмет да реши кризата с боклука, каза министър Мутафчиев. Повторно приемане на софийски бали обаче поставя Пловдив под угрозата на същата криза с отпадъците, категоричен бе министър Мутафчиев.

670000 куб. м. е свободния капацитет на котлованите в Цалапица, според последното замерване от март. Към момента вече са останали около 610000 кубика, пресметна управителят Петър Тодоров. Според него има свободен капацитет за 4-5 години, ако само Пловдив и още 5 по-малки общини продължат да изхвърлят средно по 130000 тона годишно.

Бездействието на Столична община по управлението на отпадъците продължава да бъде национален проблем, каза Захари Георгиев и иронично предложи да се избира не кмет, а министър на София, заради прехвърлянето на отговорностите към правителството.