Маскиран като краварник цех в Оризаре бълвал цигари
Маскиран като краварник цех в Оризаре бълвал цигари / netinfo
Маскиран като краврник цех за цигари в Оризаре е разбит при операция на сектор БОП и Окръжна прокуратура – Пловдив, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията Ангел Рангелов. Задържани са петима мъже и три жени, двама от организаторите на производството са обявени за издирване. Иззети са 65000 кутии готова продукция, 2 тона тютюн и над 700000 фалшиви бандерола, обяви началникът на сектор БОП комисар Калин Георгиев.

Производството на известна марка български цигари е било изкчително добре организирано и маскирано, подчертаха разследващите. Необитаемият на вид краварник в бившия стопански двор на селото е бил добре оборудван, с вентилация, шумоизолация, съблекални и дори автомати за кафе и минерална вода. Поточната линия е била обслужвана от квалифицирани кадри от различни региони, включително технолог, машинен инженер и специалист по тютюните. При операцията, която е проведена в петък, машините са били в работен режим.

Цехът е работил по поръчки, предстои да се докаже и пласьорска дейност, каза наблюдаващият прокурор Тодор Павлов. Той посоч, че е иззет лекотоварен автомобил, който е бил използван за транспортирането на работниците и за превоз на готова продукция. От обясненията на разследващите стана ясно, че те са по следите и на нелегалните дистрибутори, както и на печатарите, които са захранвали производството с фалшиви бандероли, кутии и други заготовки.
По неофициална информация на Дарик, разбитият нелегален цех е работил около година, но е бил засечен преди няколко месеца. Бивши кадри на “Булгартабак” смятат, че той е свързан с друго разкрито преди 2 години нелегално производство в с. Скутаре.

На осмината задържани днес ще бъдат поискани постоянни мерки задържане под стража. Окръжна прокуратура ще поиска днес постоянна мярка задържане под стража за арестуваните 8 лица. Вероятно ще има бъдат повдигнати обвинения по 4 члена от НК – за участие в организирана престъпна група, за държане на големи количества неистински ценни книжа , за злоупотреба с чужда търговска марка и за държане на склад на акцизни стоки без бандерол.
Предстои доказването и на пласьорска дейност, казаха участниците в операцията.