Болкова терапия
Болкова терапия / Thinkstock/Getty Images
Болкова терапия
95320
Болкова терапия
  • Болкова терапия
Държавата неглижира прилагането на болковата терапия, като проблемът е особено сериозен при онкоболните. Това заяви за Дарик анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска. По думите й, Националната здравноосигурителна каса не остойностява по-съвременните терапевтични методи.

Доц. Кадийска е в екипа на УМБАЛ „Св. Георги“, успешно имплантирал изкуствена тазобедрена става на британка, дошла на лечение у нас, защото в Англия трябвало да чака две години. Операцията на Хейди Колиндж от Бирмингам е извършена с обща анестезия, макар че подобни интервенции могат да минат и със спинална упойка.

През последните години в нашето лечебно заведение работим за подобряване на болковата терапия, особено при онкоболните, коментира доц. Кадийска.

Начините са различни – чрез радиофрикуенсната методика, продължителната епидорална аналгизия или криоаналгизията. Болката при онкоболните е остра и нетърпима и за съжаление те изживяват последните седмици от живота си в големи мъки, допълни лекарката.

Междувременно стана ясно, че достъпът до ортопедично-травматологичните клиники в България е далеч по-бърз отколкото във Великобритания. Това разкри проф. д-р Владимир Ставрев, който на 9-ти ноември заедно със своя екип извърши имплантиране на тазобедрена изкуствена става на британката Колиндж.

Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства

След като във Великобритания размотават диагностицираната с коксартроза Хейди около две години, тя решава да се обади на по-малката си сестра, жител на ивайловградското село Свирковци. Сестрата живее с мъжа си от около 10 години в България и съдейства на Хейди да бъде оперирана в Пловдив.

Изкуствената става е от най-качествените – безциментна, и струва близо 5000 лв. Здравната каса поема 1080 лв., а останалата сума заплаща пациентката. Колиндж е била здравно осигурена и се лекува у нас по клинична пътека. През последните години в УМБАЛ „Св. Георги“ се извършват и други подобни операции на чужденци, но обикновено те са по спешност, след преживяване на тежки травма или инцидент.

Чуйте и репортажа по темата в приложеното аудио.