Къпят булки за здраве в карловския квартал Сушица
Къпят булки за здраве в карловския квартал Сушица / снимка: karlovobg.eu/архив

Две булки, минали под венчило през последната година, бяха окъпани за здраве днес в карловския квартал Сушица, съобщи за Дарик Донка Георгиева от кметството.

Стоянка Нейкова - Кръстева и Калина Георгиева облякоха народни носии и под звуците на тъпани и гайди се отправиха към площада. Там възрастна жена ги поля с ледена вода, налята от чешмата. След това младоженците напръскаха за здраве с вода всички зрители на обичая.

Вярва се, че като изпълнят обреда, младите жени ще родят в най-скоро време здрави бебета. Ритуалът за здраве, благоденствие и много деца се прави всяка година на Ивановден. В години, когато в Сушица не е имало сватби, мъже са се преобличали като младоженки, за да се спази обичаят.

След младите булки в чешмата на площада бяха изкъпани около 15 мъже и момчета, наречени Иван. Сред тях бе и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, въпреки че не е именик. Той обеща до пролетта площадът на селото да бъде облагороден, а коритото на чешмата, което е в окаяно състояние, да бъде ремонтирано.

Празникът завърши с хоро, въпреки минусовите температури.