Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни поема случаите на женитби в Ковачево
Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни поема случаите на женитби в Ковачево / netinfo

4 брачни двойки от септемврийското село Ковачево ще бъдат предадени на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. На тях ще им бъде наложено наказание по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни. 7 случая е проверила до момента Районната прокуратура в Пазарджик, която бе сезирана за съжителство на семейни начала между момчета и момичета на възраст от 11 до 14 години. 4 от случаите са приключени, а  по останалите 3 работата продължава, съобщи районният прокурор Георги Кацаров.

В разследваните случаи става въпрос за бракосъчетание между малолетни и непълнолетни, обясни Кацаров.  Родителите на  младоженците  няма да бъдат подвеждани под отговорност.

 Кметът на село Ковачево Махмуд Салим е присъствал като свидетел  на няколко от ритуалите в местната джамия. На церемониите родителите са подписвали съгласие за женитбата на документи без юридическа стойност.

Районният прокурор не пожела да коментира дали ще бъдат ли проверявани и други населени места и има ли  постъпили нови сигнали за подобни случаи.  

По информация на Дарик радио такива проверки на прокуратурата се извършват и в други райони на пазарджишка област, с преобладаващо ромско население. В момента се събира доказателствен материал за още десетки подобни случаи в областта. Процесът на ислямизация в  село Ковачево върви от няколко години.

Основанието за прокурорското разследване е документацията в джамията.