/ netinfo

Тричленна комисия, назначена със заповед на шефа на Басейнова дирекция-Пловдив днес в 11:00 часа минералното находище в село Варвара ще бъде предадено на Община Септември, съобщават от местната администрация. Природното богатство се предоставя за безвъзмездно ползване за срок от 25 години.

Споровете около минералната вода се водят още от началото на настоящия мандат. Обявените от кмета на Септември Марин Рачев намерения да сложи ръка на най-големия източник, както и да повиши цените за водопренос предизвикаха серия от протести във Варвара заради опасения, че това ще отнеме прехраната на наети в местни хотели и къщи за гости.

Това предизвика проверки на институциите, след които беше оповестено, че находището не се стопанисва добре. С годините много от кладенците били унищожени. Някои са запълнени с камъни и бетон, а на работещите са разместени тръби. Така през процепи в минералната вода прониква речна. Становището на експерти е, че дебитът на сондажите е 25 литра в секунда при температура 96 градуса.

Рачев декларира, че и занапред природното богатство ще може да се ползва от всеки, който желае. Идеите му са да привлече нови инвеститори и да предложи геотермално отопление на обществени сгради и домове на хората в общината.