Коалицията пред разпад преди навършването на 100 дни!
Коалицията пред разпад преди навършването на 100 дни! / netinfo
Възможно е управляващата Пловдив коалиция да се разпадне, защото между ГЕРБ и ВМРО няма диалог. Това призна публично и в прав текст лидерът на ГЕРБ и председател на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, след като днес парньорите му в коалицията ВМРО и Атака саботираха идеята за вдигане на данъците и отрекоха да са участвали в нейното обсъждане.

Градът няма коалиционно управление, а управление на кметската администрация на ВМРО, каза Кюмюрджиев. Той посочи, че опозицията е права в критиките си за липса на управленска програма и подчерта, кметската партия внася в ОбС предложения без да ги коментира изобщо с ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет даде като пример гласуванота днес наредба за данъците, която предвижда запазване на миналогодишните размери.

На консултациите всички се съгласиха, че е необходимо минимално увеличение на данъците, за да балансираме бюджета, а конккретните предложения за по-високите размери дори не дойдоха от представители на ГЕРБ, заяви Кюмюрджиев. Представителят на ВМРО на Коалиционния съвет, на който е обсъждано предложение за увеличаване на налозите Слави Тодоров твърди точно обратното. Председателят на групата на ГЕРБ Сузана Николова заяви, че не може да окачестви като почтено поведението на партньори, които публично се разграничават от общата позиция, за да не носят негативи от непопулярни решения.

От ГЕРБ изразиха недоволство, че - с изключение на тримата заместници на кмета Славчо Атанасов - нямат никакви други представители в администрацията, дори и на най-ниско ниво.

Ще се дистанцираме като политическа отговорност, ако нещата продължават така, защото имаме друга визия за управлението, каза Кюмюрджиев. Той отново предупреди, че ще се наложи разпродажба на имущество за покриване на дефицит в общинския бюджет и даде да се разбере, че тогава ГЕРБ ще гласува срещу такива предложения на ВМРО.

Репортаж от заседанието на ОбС чуйте в прикачения звуков файл: