Олимпийските медалисти Величко Чолаков и Милен Добрев
Олимпийските медалисти Величко Чолаков и Милен Добрев / netinfo
Кампания, целяща подпомагането на децата на починали олимпийски медалисти стартира в Смолян. В интернет вече тече петиция, в която всеки желаещ може да подкрепи инициативата.

Електронното събиране на подписи е създадено в подкрепа на децата на шампионите Величко Чолаков и Милен Добрев. И двамата напуснаха този свят на 35-годишна възраст. Чолаков има син и дъщеря, съответно на 9 и 5 години, а Добрев – син на 8 години.

Месеци наред в Смолян млад мъж живее на улицата

Двамата получаваха пожизнена месечна премия по Закона за физическото възпитание и спорта, която се отпуска за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност. След смъртта им, децата, освен че остават сираци, остават и без доходите от пенсиите на бащите им.

С кампанията искаме да помогнем не само на техните деца, но и на други, които са в тяхната ситуация. Според нас трябва да се промени Закона, с което да се даде възможност за отпускане на пожизнената пенсия на ненавършилите им пълнолетие деца, като тя да се изплаща до 18-годишна възраст“, коментират инициаторите на електронната подписка.

За по-малко от денонощие петицията вече е подкрепена от стотици хора от цялата страна.