43-годишният Здравко Спасов обитава стълбищно пространство в сграда на центъра в Смолян
43-годишният Здравко Спасов обитава стълбищно пространство в сграда на центъра в Смолян / netinfo
Здравко Спасов живее месеци наред навън
94595
Здравко Спасов живее месеци наред навън
  • Здравко Спасов живее месеци наред навън
Млад мъж от няколко месеца живее по улиците в Смолян. 43-годишният Здравко Спасов се е настанил в момента в под стълбищно пространство в сграда на центъра в родопския град, като спи само по няколко часа през деня, тъй като го е страх да стои в тъмната част на денонощието сам.

Ситуацията му се усложнява, тъй като вечерите са доста студени, а той няма избор. Търсил е помощ от Социалните служби, но според него те не могат да му помогнат, тъй като няма настоящ адрес, а с него не може да се сдобие, заради липса на жилище. От дирекция "Социално подпомагане" са разпратили документите му в различни домове в страната, за да го настанят.

Здравко има и здравословни проблеми, получава инвалидна пенсия, но тя едва му стига за хапчетата. „140 лв. едвам ми стигат за медикаменти. Имам епилепсия и страдам от туберколоза. Бил съм и девет пъти в затвора“, признава Спасов.

Последният му сблъсък със закона бе, заради счупен мобилен телефон на социален работник в службата в Смолян, заради което бе осъден с лишаване от свобода. За първи път влиза зад решетките, заради кражба на пари. „Съжалявам много за постъпките си“, добави Здравко.

бездомник Смолян
netinfo

До сегашната ситуация до голяма степен си е виновен той, тъй като след като излиза от затвора е бил настанен в дом в Павел баня, но избягал от там.

И за тази си постъпка съжалявам. После поисках да се върна, но вече нямаше места. Надявам се някой да ми помогне, тъй като зимата няма да мога да изкарам така. Вече е много студено, завивам се с две одеала и юрган. Спя по няколко часа на ден, а през нощта обикалям местата, където има хора, тъй като ме е страх да стоя тук“, коментира Спасов.

През лятото е ходил да се къпе в реката, а добри хора в близък магазин му предоставят възможност да се пере. Обещава, че ако се намери решение на проблема му, сега си е взел поука от миналото и няма да повтаря стари грешки.