Как да се подготвим за планинско колоездене?
Как да се подготвим за планинско колоездене? / netinfo
VELO NEWS
73328
VELO NEWS
  • VELO NEWS

Планинското колоездене дава много позитивна енергия и зарежда с адреналин. Важно е обаче да знаем как трява да подготвим велосипеда си за преход от 20-30 километра в планината.

Специалисите съветват да се провери хода на спирачката, има ли достатъчно хидравлична течност и дали плавно се превключва между различните скорости. Много хора правят грешката да напоят обилно веригата със смазка,  но това не е правилно. След като тя бъде омаслена достатъчно, трябва да се мине с парцал, за да може да е достатъчно мазна, но да не събира боклуци и това да затруднява движението. Гумите също са важни в зависимост от терена на избрания маршрут. За офроуд терен те трябва да са с по-агресивна шарка, а за шосе е необходимо да са съобразени с гладката настилка.

При екипировката са важни светлоотразителната жилетка и каската. От аксесоарите значение имат очилата и ръкавиците, които също не са за пренебрегване. Професионалните обувки за каране напоследък са стават все по-популярни, каза за Дарик Иван Илчев, мениджър в „Макском“. Те вървят  в комплект с педала. Самата обувка трябва да бъде зацепена с педала, така както се поставят обувките за каране на ски.

Добре  е предварително да се консултираме в сервиз, как точно да реагираме, ако се повреди колелото на пътя и какви резервени аксесоари вземем. Най-честите аварии, които могат да се случат по време на поход са спукване на гума или някакъв проблем по сирачките, който е лесно отстраним. Затова задължително трябва да носим необходимия инструмент и резервна вътрешна гума. Добре е също да имаме резервни накладки и жило.

ДАВАЙ! ВЗЕМИ СИ КОЛЕЛОТО! Подкрепи идеята на пловдивския екип на ДАРИК и спортно шоу ГОНГ!

Основни партньори на кампанията “Вземи си колелото” са Община Пловдив и www.maxeurope.eu.