Италианец пали „санитарно” земеделски земи, пускат го срещу 1500 лева гаранция
Италианец пали „санитарно” земеделски земи, пускат го срещу 1500 лева гаранция / Дарик радио,Сашка Пушкова
Италиански бизнесмен е арестуван за умишлено запалаване на сухи треви и стърнища между селата Първенец и Брестовица, съобщи заместник директорът на Областна служба полиция комисар Валери Баненкин. Преди две седмици чужденецът, който законно пребивава в България и има два адреса - единия в Кричим, а другия във Варна, е задържан преди две седмици. Според свидетели, той е запалил умишлено повече от 8 огнища, движейки се с велосипед. Пред полицаите италианският бизнесмен обяснил, че се занимава с купуване на земеделски земи и искал да почисти „санитарно” терените, обрасли в бурени и храсталаци, защото трябвало да доведе на оглед свои колеги. Опасността от запалване на близката гора е била огромна и само навременната намеса на полиция и пожарникари е предотвратила това, заяви комисар Баненкин.

От прокуратурата обаче са трансформирали обвинението от умишлен палеж в хулиганство, заради липсата на сериозни щети от запалванията. Италианският гражданин е с мярка за неотклонение парична гаранция от 1500 лева.

Това е третият задържан за палеж през последните два месеца, каза началникът на Пожарната комисар Румен Димчев. Вчера друг нарушител, който се придвижвал с джип, обикалял и палил с кибрит сухи треви край пътя Пловдив-Асеновград. Преди време беше задържан пастир, който подпалил гората край Карлово.

От началото на 2008 година са съставени 15 акта на стойност до 200 лева за умишлени палежи на сухи треви и отпадъци. За януари и февруари пловдивските пожарникари са угасили 548 пожара на сухи треви, което е три пъти повече в сравнение със същия период за изминалата година, обобщи Димчев.