И „Родопи” отвори касичка за пострадали от стихии
И „Родопи” отвори касичка за пострадали от стихии / netinfo
Фонд за подпомагане на пострадали при бедствия учреди община Родопи по инициатива на председтеля на ОбС Величка Георгиева. Парите в него ще се събират от дарения или отчисления по други сметки. Учредяването стана по време на връчването на ендократни парични помощи от по 1000 лева на двете семейства от селата Първенец и Белащица, чиито домове бяха поразени от мълния по време на гръмотевичната буря в нощта на 6- ти срещу 7- ми август. 1000 лева получи и църквата „Св. Св. Константин и Елена” в село Брани поле, където по време на бурята изгоря електрическото табло и цялата вътрешна ел. инсталация и бяха повредени покрива и камбаната на храма.

Решението за отпускане на помощ за покриване на част от щетите на пострадалите домове бе взето на последната сесия на ОбС на община Родопи на 13- ти август.

Близо милион и половина лева са щетите в община Родопи само от бурите и пороите в началото на този месец. Искането за обезщетения в този размер е изпратено в Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

От началото на годината 54 семейства са подпомогнати с обезщетения от община Родопи, помощта е в размер на 8 хил., 400 лв.