/ netinfo
Туристическата платформа City Card вече стъпи и в Пловдив. Услугата предлага безплатни посещения на различни забележителности в града, както и намаления при посещение на някои заведения. Стартира се с възможността за посещение на 9 обекта в Пловдив. Пет от тях са в "Старинен Пловдив", другите са Природонаучният музей и две частни галерии.
 
Градина на толерантността създават заедно различните етноси в Пловдив

"Тази услуга е позната в повечето големи европейски градове. Всеки турист идва и търси определени неща, които за него са напълно естествени и хората по-скоро биха се учудили, ако такава услуга липсва", каза при предсатвянето на City Card шефът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев.
 
Пловдив участва в състезание за Купата на туристическите агенти на изложение в Париж

Ивайло Илиев от фирмата, която оперира с услугата, поясни, че City Card се предлага и като стандартна пластика, и като мобилно приложение. Картата се предлага срещу 20 лева за 24-часова валидност и за 30 лева за 72 часа. Предлагат се и карти за един възрастен и дете до 18 години. Цената на такава карта е 30 лева за 24 часа и 44 лева за 72 часа.
 
Приложението пък може да бъде използвано от всяка една точка на града като персонален навигатор, съдържа полезна информация за града и забележителностите му. Подобна услуга има само във Варна до момента.
 
Дигиталният бизнес е на фокус в Пловдив

Междувременно Йордан Илиев обяви, че през последните три години броят на туристите в Пловдив се увеличава. Така например през 2017 година градът на тепетата е посетен от над 500 000 души. От 2014 до 2017 година пък туристите, посетили Пловдив, са се увеличили с 46%.
 
Макар че тази година все още не е приключила, отново се наблюдава увеличение на туристите. За второто тримесечие на годината има ръст от 105% спрямо първото тримесечие на годината. Тази статистика е на база купени билети за едни и съши места.
 
Най-предпочитани за посещение са Античният театър и по-популярните къщи в Стария Пловдив. Посещенията в града на тепетата са от жители на Европейския съюз, на Великобритания. Но вече не липсват и по-екзотични туристи - от Латинска Америка и Азия.