Ден на толерантността - 16 ноември
Ден на толерантността - 16 ноември / netinfo
Седем дървета, като символ на мирното съжителство на различните народности в Пловдив, ще бъдат засадени в центъра на града на Международния ден на толерантността, който се отбелязва днес. Първата етноградина в града под тепетата се създава по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация нa “Шалом” в Пловдив. Инициативата на фондация “Заедно” се осъществява със съдействието на кмета на район “Централен” Георги Стаменов, еколозите от районната администрация и ОП “Градини и паркове”.
 
В засаждането на дърветата ще участват деца от различните общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Сред тях са Мирела Калчева и Ичо Динков – дванадесетокласници от СУ "Св. Софроний Врачански", които работят по проект за религиозна и етническата толерантност по програма ЕРАЗЪМ+; Джорджо Кристиано (12 г.) от училище “Алеко Константинов”; ученици от "Адраха колеж"; Едуард Агопян, студент във ВТУ “Тодор Каблешков”; Гюлназ Ибиш и Денис Мустафов oт СУ "Св. Константин-Кирил Философ"; Владислава Аксенова (17 г.) от гимназия “Класик” и Данаил Рижов (15 г.) от ЕГ “Иван Вазов”.
 
Седмото дърво ще е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история, са свързани с най-стария жив град в Европа. Засаждането на градината символично се свързва и с предстоящото обновяване на Дондуковата градина в центъра на града, която е едно от любимите места за разходка и отдих на жителите в историческия център на Пловдив.
 
Събитието започва в 10.30 часа на площада пред Дома на младоженците, до Паметника на благодарността. Очаква се през късната пролет на 2019 г. засадените лагерстремии да цъфнат в различни цветове и да предават много жизненост, положителна енергия и цветно настроение.
 
Международният ден на толерантността се отбелязва по света на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и  да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Година по-рано страните членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията.