Задържаха служители на Здравната каса в Пловдив
Задържаха служители на Здравната каса в Пловдив / netinfo
Съдът в Пловдив решава дали да задържи за постоянно зад решетките висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха арестувани за източване на 1,1 милиона лева от касата. Престъпната корупционна схема е действала чрез фиктивни аптеки, посредством които са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит.


Задържаха служители на Здравната каса в Пловдив (СНИМКИ)

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив.  В автомобилите, с които са били двамата, беше намерена крупната сума от 50 000 лева.

Задържаха служители на Здравната каса в Пловдив
netinfo

1,1 млн. лева са източили арестуваните служители на Здравната каса в Пловдив  

В престъпната схема са участвали още пловдивският аптекар Николай Александров и човек, който е социално слаб на чието име са регистрирани 3 търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е точена Здравната каса.

След направени самопризнания, аптечният бос и подставеното лице са освободени под гаранция – за Николай Александров 20 000 лева, а за другия обвиняем – 3000 лева.