Пресконференция на полицията и прокуратурата за задържаните служители на Здравната каса в Пловдив
Пресконференция на полицията и прокуратурата за задържаните служители на Здравната каса в Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
1,1 милиона лева са източили арестуваните служители на Здравната каса в Пловдив за една година. Това съобщи окръжният прокурор на града под тепетата Румен Попов.

В ареста за 72 часа са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов в Здравната каса в Пловдив, неговият колега Владимир Манев, пловдивски аптекар и социално слабо лице, на чието име са регистрирани 3 търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е точена Здравната каса. Още две лица са били арестувани вчера, но те са освободени и ще свидетелстват по време на процеса.

Задържаха служители на Здравната каса в Пловдив (СНИМКИ)

Като служители на касата, Деспотов и Манев са имали достъп до данните на пациентите. Чрез създаване на дублиращи регистри с рецептите и протоколите на хората и  посредством аптеки фантоми, които никога не са осъществявали реална дейност, обвиняемите са точили от НЗОК големи суми пари за скъпо струващи лекарства за лечение на хепатит. Цената на някои от медикаментите варира между 25 и 35 хиляди лева.
 
„По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти – веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението и още веднъж чрез измамната схема“, обясни окръжният прокурор на Пловдив. По думите му, само за последните две седмици по този начин са източени два пъти по 89 000 лева.

Домашен арест за шефа на здравната каса в Ловеч
 
60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата служители на Здравната каса. Въпреки, че според задълженията им е трябвало да  осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.
 
Наказанията, които могат да получат задържаните, са от 10 до 20 години за документа измама и от 3 до 15 години за подкуп.

Припомням, че при зрелищен арест на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив белезници щракнаха на ръцете на двамата служители на касата. В автомобилите, с които са били, е намерена крупната сума от 50 000 лева. Според очевидци, банкнотите са били от по 50 и 100 лева.