Задържане под стража
Задържане под стража / netinfo
Пловдивският районен съд задържа под стража 44-годишен мъж и 21-годишен младеж, а по отношение на двама тийнеджъри – 17 и 16-годишни, взе мярка за неотклонение „Под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. Четиримата са обвинени от Районна прокуратура – Сандански в това, че на 18 септември, в съучастие, са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.
 
Съдът прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата  са извършители на деянията, в които са обвинени. Той се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаване на лица. Освен това, при претърсване в дома на един, от тях е открит газов пистолет, който е  преработен за стрелба с бойни патрони.
 
Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив. Делото ще се гледа на 27 септември от 15:30 часа.
 
Първоначално искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е внесено в Районен съд – Сандански. Седем от осемте съдии там са се отвели по съображения за наличие на колегиални взаимоотношения с един от обвиняемите, който е адвокат.
 
Припомням, че със свое определение от вчера Върховният касационен съд е изпратил делото за разглеждане в Пловдивския районен съд с цел обективното и безпристрастно разглеждане от друг, равен по степен съд, извън Софийския апелативен район.