ДСБ: Президентът задълбочи кризата в МВР, страх за финансите на БСП пази Румен Петков
ДСБ: Президентът задълбочи кризата в МВР, страх за финансите на БСП пази Румен Петков / plovdiv24.com
Твърдението на президента, че няма информация за тежките трусове в МВР, даде нова насока на кризата и я разшири, заяви депутатът от ДСБ Веселин Методиев в Пловдив, където част от партийното ръководство присъства на обучителен семинар за активисти. По Конституция държавният глава е отговорен за националната сигурност и освен това назначава главния секретар и шефа на ДАНС, аргументира се Методиев. Според ДСБ, изявлението на председателя на Европейската комисия Барозу, че в тази ситуация разчита на гражданското общество, е тежка диагноза на неспособността на институциите да се справят с разпада на структурите на сигурността, с корупцията и организираната престъпност. От партията на Иван Костов декларираха, че ще продължат натиска с демократични средства и във вторник ще разпространят възвание към българския бизнес “заради опасения, че рекетът ще бъде пренасочен от сенчестия икономически сектор към леталния”.

Екатерина Михайлова подчерта, че продължава да чака отстраняването на Румен Петков, което – цитирам – ще покаже, че имаме премиер, който не се страхува от вътрешния министър и не е обвързан с лицата и фирмите, чиито имена изскочиха от скандалите в последните дни. Бавенето на този на Станишев според нея създава усещане, че причините за изчакването не са институционални, а свързани с финансирането на БСП от същите бизнесмени.

От ДСБ не изключиха нови разкрития по скандала в МВР като напомниха, че бившият главен секретар Илия Илиев не беше изслушан от депутататите. В партията на Костов са на мнение, че ситуацията в МВР вече е излязла от пилитически контрол, с което Веселин Методиев мотивира прогнозата си, че оттук нататък са изключени манипулативни решения на проблемите.