Доктори и зъболекари дават рамо на аптекарите
Доктори и зъболекари дават рамо на аптекарите / netinfo
Регионалните съюзи на лекарите и стоматолозите застават зад протестите на пловдивските аптекари срещу проектонаредбата за двойно намаление на надценките при дистрибуция и търговия на дребно с лекарства, която предстои да се разглежда от Министерски съвет. Местните ръководства на двете гилдии подкрепят и предложението ДДС върху лекарствата да стане 8%, за да се облекчи тежестта на цената за социално слабите и пенсионерите.

За днес е насрочен национален протестен митинг на фармацевти от цялата страна, в който ще вземат участие и над 50-сет техни колеги от Пловдив. Аптекарите в града са готови да спрат предупредително работа, ако ръководството на съсловния съюз и здравното министерство, не стигнат до решение за отмяна на предложението.

По всяка вероятност ефективните протести в Пловдив няма да започнат преди 24-ти ноември, когато е насрочен Втория извънреден конгрес на Българския фармацевтичен съюз. Ако надценките бъдат намалени това означава, че след плащането на ток, телефони, компютърна поддръжка, заплати и осигуровки, фармацевтите ще работят на символична печалба. При обявяване на ефективни стачни действия в първите три дни аптеките ще затварят само за час, а през следващите и за по-дълго време, казаха пред Дарик от Регионалния съюз на фармацевтите.