До 2019-та Пловдив изпълнява проекти за над 70 милиона лева
До 2019-та Пловдив изпълнява проекти за над 70 милиона лева / снимка: Петър Тодоров
До 2019-та Пловдив изпълнява проекти за над 60 милиона лева
87532
До 2019-та Пловдив изпълнява проекти за над 60 милиона лева
  • До 2019-та Пловдив изпълнява проекти за над 60 милиона лева

На над 70 милиона лева възлизат мащабните проекти, които Пловдив има намерение да изпълни до 2019-та година, когато ще е Европейска столица на културата. Това стана ясно от думите на кмета на града Иван Тотев в ефира на Дарик.

Сумата се формира с 30-милионния заем от ЕБВР, предвиден за реконструкцията на Коматевско шосе, булевардите „Руски“, „6-ти септември“ и новия булевард "Северен“.

Цялостната реконструкция на "Васил Априлов" пък струва 15 милиона лева.

Проектът за Модър Царевец, който ще свързва районите „Южен“ и „Западен“ е на стойност 9 милиона лева, а в момента по него се подготвя възлагане на обществена поръчка тип „Инженеринг“.

Процедурите за изграждането на пробив под Водната палата ще са готови до края на годината, а изграждането на съоръжението ще струва около 6 милиона лева.

Най-рано през есента ще стартира и премахването на паважа на ул. „Гладстон“. Стойността на поръчката е 1 700 000 лева и тя ще се изпълнява в рамките на две бюджетни години.

„Ремонтните дейности се планират така, че да има по-малко неудобство за гражданите“, каза още в ефира на Дарик кметът на Пловдив. Така предстоящата реконструкция на бул. “Руски“ и Коматевско шосе, което се очаква да бъде затворено до няколко дни, ще протече поетапно.

Предвидената реорганизация на движението и пълното премахване на т.н. „ухо“ на бул. "Мария Луиза“, заради цялостното експониране на Голямата базилика и оформянето на красиво площадно пространство, ще се реализира до два месеца.

Община Пловдив е внесла за одобрение за финансиране и проекта за реконструкцията на бившия партиен дом, чиято стойност е близо 9 милиона лева, стана ясно още от думите на градоначалника. Съвсем скоро се очаква да бъде обявена и обществената поръчка за пл. "Централен", която пък е на стойност 10 милиона лева.

Иван Тотев съобщи още, че му предстои среща с жители на Капана, които вчера внесоха подписка срещу нощния шум в арт-квартала.

Той беше категоричен, че засега не се предвижда разширение на „Синя зона“.

По отношение на електронната система за таксуване на градския транспорт, стана ясно, че най-вероятно тя ще заработи с всичките й компоненти на 100% в началото на есента.

Дали групата на ПП ГЕРБ в местния парламент ще гласува т.н. забрана за бурките и какво е развитието на казуса със сливането на двете пловдивски училища, чуйте в интервюто с кмета Иван Тотев в прикачения звуков файл и на darikradio.bg.