Дискутираха хомофобията на пловдивския „София филм фест”
Дискутираха хомофобията на пловдивския „София филм фест” / netinfo

В активна дискусия за правата на хомосексуалистите участваха пловдивските кинолюбители. Това стана след прожекцията на сръбския филм „Парад" на „София филм фест в Пловдив". Режисьорът Сърджан Драгоевич, продуцентът Биляна Първанович и един от актьорите - Милош Самойлов застанаха пред зрителите, за да обсъдят историята на филма и проблемите, които повдига.

„Парад" разказва историята за двама хомосексуални сърби, които мечтаят да организират гей парад в Белград. Хомофобията на всички нива в сръбското общество обаче спира организацията им. На помощ по стечнение на обстоятелствата им се притичва бивш военен, който също ненавижда хомосексуалистите, но до края на историята променя коренно мнението си. Успоредно се повдигат и различни въпроси за войната в бивша Югославия и отношението между народите от блока.

Комедията, завършила драматично, развълнува зрителите, които след това в приповдигнато настроение разговаряха със специалните гости. Режисьорът сподели, че филмът е срещнал доста трудности, като например забрана да се излъчва в киносалон в Дубровник, Хърватия, тъй като е бил собственост на местната църква. По време на снимките на един от парадите по улиците на Белград е имало сблъсъци с нео-нацисти. В края режисьорът Сърджан Драгоевич обеща, ако по същото време не е Европейското първенство по футбол, да присъства на софийския гей-парад през юни.

Програмата на София филм фест продължава тази вечер в 18:30 с филм-изненада. Той ще бъде представен лично от известния холивудският режисьор Хю Хъдсън.