/ netinfo
360 състезатели от 11 държави ще се включат в Международно състезание по ориентиране в Рожен. В продължение на пет дни участниците ще се надпреварват в различни по трудност и дължина трасета. 

Тази година за пръв път от десетилетие насам спортното събитие се организира по маршрути в Родопите. В състезанието ще участват спортисти от страни като Швейцария, Австралия, Тазмания, Франция, Румъния, Русия,Турция, Израел и др., на възраст от 10 до 70 години. 

„Нашият спорт е един от най-привлекателните - той е като игра на криеница сред природата”, коментира президентът на Българската федерация по ориентиране проф. д-р Атанас Георгиев. 

Въпреки дъжда, влагата и калта в последния ден на юли, стартът на състезанието бе даден успешно на връх Рожен. Трасето, което трябваше да преодолеят състезателите в първия ден на надпреварата, бе с дължина от 600 м. до 4,5 км, с изкачвания от 50 м. до 170 м. 

„Радвам се, че нашият спорт бе признат от Министерството на младежта и спорта. В Скандинавските страни той е обявен за национален спорт. В Швеция проучванията в последните години поставят ориентирането на трето място след футбола и хокея.

Там се провежда и най-голямото състезание в света - петдневно, което събира 50 хиляди играчи. В нашата страна ориентирането също има своите традиции и популярност. Ще се радвам и в Смолян да се възроди този спорт, както беше едно време, когато Георги Захариев постави началото”, каза още президентът на БФО. Проф. Георгиев отбеляза, че ориентирането е спорт за всички, които обичат природата, цветята, птиците и горите.

Състезание по Спортно ориентиране 2018
netinfo

„Това е нашата публика, защото по трасетата няма хора. Това е спортът за всички, които искат да се върнат в детството си, да си припомнят играта на криеница и да изпитат емоционално и физическо щастие от това, че са на състезание по ориентиране сред природата”, добави Георгиев. Той отбеляза, че това е и доста труден за организиране спорт, защото е нужно да се намери подходящ терен и да се направи необходимата маркировка. 

Състезанията продължават и в следващите четири дни – до 4 август включително. Те ще се провеждат на връх Рожен, с изключение на надпреварите на 2 август – четвъртък, когато теренът ще бъде в градска среда. Стартът ще бъде даден в 10 ч. в двора на ІІ училище „Проф.д-р Асен Златаров”.

Организатори на тазгодишното Международно състезание по ориентиране са СКО „Вариант 5” - Търговище, ТД „Карлък”-Смолян и Община Смолян.