Каяк 
Каяк  / netinfo
Девин ще бъде домакин на Втория международен поход с каяци и пеша по реки и градове в България в чест на 140- годишнината от Шипченската епопея. Родопският град посреща днес участници от страната и Русия, които ще лагеруват в града и ще извършат преход с каяци по яз. „Въча”.

Групата е от около 60 човека, предимно деца и младежи, като за място за лагеруване е определена поляната над МБАЛ – Девин. Предвидено е участниците в похода да се включат в неделната литургия в града, а гребането по яз. „Въча” ще се проведе на 21.08. /понеделник/ от 09:30 до 12:30 часа.


От българска страна инициатори на похода са Инициативен комитет, оглавен от кмета на Хасково – Добри Беливанов, а една от целите им, е чрез атрактивна и реална форма на общуване между децата на двете държави, същите да се опознаят и да изградят позитивни отношения помежду си.

Другите цели са възпитаване у младежите на грижовно отношение към околната среда и водите; развиване на морални ценности, основани на православието; изграждане на отборен дух, трениране на физическа издръжливост и др.


Походът се провежда в продължение на 21 дена и включва водни преходи през няколко язовира и реки в страната ни, както и наземни преходи с включване в чествания, разглеждане на исторически забележителности и православни църкви и манастири, концерти и други дейности.