Да спасим Жълтото училище в Пловдив!
Да спасим Жълтото училище в Пловдив! / Снимка на Жълтото училище: Диляна Петрова, Дарик Радио-Пловдив
Проф. Милчо Василев пред Дарик
85221
Проф. Милчо Василев пред Дарик
Проф. Милчо Василев пред Дарик
  • Проф. Милчо Василев пред Дарик
  • Проф. Милчо Василев пред Дарик

Акция за спасяването на Жълтото училище, което се използва като база от Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в Пловдив, обяви в ефира на Дарик ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. Той обясни, че възрожденската сграда е заплашена от срутване и е необходима цялостна реставрация По думите на проф Василев, сградата е собственост на Министерството на културата и е обявена за паметник на културата.

По изчисления на експерти, цялостният ремонт ще струва максимум 1 млн. и 200 хил. лева, като от Академията очакват държавно финансиране.

Ректорът отбеляза, че при посещението си преди дни в Пловдив, омбудсманът Мая Манолова се е запознала с проблема и е заявила категоричната си позиция, че ще застане зад Жълтото училище. Контакт с ръководството на АМТИИ по въпроса е осъществил и областният управител Здравко Димитров.

„Реновирането на Жълтото училище, което искаме не е за АМТИИ, а за Пловдив и културата в града“, заключи проф. Милчо Василев.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата "Да спасим Жълтото училище, може да го направи с превод на банковата сметка на АМТИИ: Банка: УникредитБулбанк – клон Пловдив IBAN: BG32UNCR75273154632600 BIC: UNCRBGSF