Цар Киро – длъжник №1 на ВиК - Пловдив
Цар Киро – длъжник №1 на ВиК - Пловдив / Снимка: Даниела Ковачева

Известният като Цар Киро Кирил Рашков от Катуница е най-големият длъжник след битовите клиенти на ВиК – Пловдив с неплатени сметки за около 10 000 лева, съобщиха служители на дружеството при днешната акция за прекъсване на снабдяването на некоректни платци в гр. Раковски. Ромският лидер, на чието име са партидите на цялата му фамилия, е подписал преди 6 години споразумение за разсрочено плащане, но след това е натрупал нов борч. От ВиК не отговориха категорично дали ще му бъде спряна водата, както на клиенти с далеч по-малки борчове или ще търсят ново споразумение с най-големия си длъжник.

На над 800 битови абонати към ВиК в Пловдивска област са издадени заповеди за спиране на водоподаването само за последните десет дни, съобщават от дружеството. Общият размер на задълженията е над 300 хил. лева.

От всички 11 експлоатационни райони на ВиК в Пловдивска област, само Лъки е без заповеди за прекъсване на водоподаването. Ръководителят фирмен контрол на дружеството Ангел Вълев обясни това с малкия брой роми сред населението.

Един абонат от Раковски с борч от 363 лева бе изключен от водопроводната мрежа по време днешната първа демонстративна акция за принудително прекъсване на водоподаването на длъжници. Борчлията Иван Доев не бе в дома си, но съседи разказаха за него. /Чуйте прикачения звуков файл/

Друг е платил дължимите 176 лева при пристигането на багера на ВиК, а до дома на трети длъжник служителите не получиха достъп.