БСП: Съдът да спре клетвата на кмета и съветниците
БСП: Съдът да спре клетвата на кмета и съветниците / netinfo

Искане за спиране на насрочената за четвъртък клетва на новоизбрания кмет Славчо Атанасов и на общинските съветници са внесли днес юристите на БСП в Административния съд. Тя придружава иска за касиране на резултатите от първия тур, а петима свидетели ще подкрепят версията за фолшифицирането им, съобщи пред Дарик адвокат Нели Петрова.

По-рано през деня членове на ръководството заявиха, че жалбата не означава отричане на изборното поражение, а единствената й цел е да “освети” многобройните манипулации по време на изборите. Решението за обжалване на резултата не противоречи на декларацията ми, че приемам резултатите от първия тур, коментира лидерът на социалистите и неуспял кандидат-кмет Захари Георгиев. Той заяви, че жалбата срещу решението на ОИК за избора на Славчо Атанасов за кмет и за избора на съветници не е политически акт, а действие по реда на закона. Ние загубихме, но компетентните органи трябва да разследват измамите, каза Георгиев.

Юристката Нели Петрова обаче бе категорична, че броят на недействителните бюлетини и тези без пликове е толкова голям, че изборния резултат би бил балотаж. Тя посочи, че за кмет има 7258 недействителни бюлетини, за съветници – 6651. Прилагаме доказателства, че има умишлено унищожаване на бюлетини, посочи Петрова. Тя добави, че е технически невъзможно и наличието на 5000 бюлетини без плик, при условие, че те се запечатваха в присъствието на комисията.

Адвокатът на социалистите посочи, че има разминаване между обявените от ОИК гласове по секции, и тези в преписите-извлечения, дадени на застъпниците. Най-сериозни са разминаванията в районите “Източен” и “Северен”, добави Петрова.