Братската могила с европейски облик?
Братската могила с европейски облик? / www.plovdiv-tour.info

Проект за обновяване и стопанисване на "Братската могила" и прилежащите й терени предлага омбудсманът  на Пловдив Юлия Юрдекова. Идеята й е проектът да бъде изготвен от Обществен съвет, представляван от журналисти, историци, специалисти по озеленяване и парково строителство и дейци на културата. Според обществения посредник е необходимо парцелът от 180 дка да придобие европейски облик, заедно с намиращия се в него розарум, отреден със заповед на кмета от 2001 година за публична общинска собственост парк „Отдих и култура". За целта трябва да се възстанови и почисти растителността и да се засадят нови подходящи видове, да се направят площадки за най-малките деца, да се намери място за изкуствата, заяви Юлия Юрдекова.

В началото на март тази година общественият посредник се е самосезирал на базата на многобройните сигнали от граждани за лошото състояние на паметника и района около него. Направено е предпроектно проучване, проведени са и срещи с кмета Славчо Атанасов, с директора на Историческия музей и управителя на "Чистота" "ЕООД.

Юлия Юрдекова предложи още да бъде направено допитване до пловдивчани как искат да изглежда районът около "Братската могила". Анкетираните ще могат да споделят идеите си на тел. 080015125 и на сайт адреса на обществения посредник: ombudsman.plovdiv.bg.