/ Община Пловдив
Билетите и картите в Пловдив остават на същите цени и през 2019
99259
Билетите и картите в Пловдив остават на същите цени и през 2019
  • Билетите и картите в Пловдив остават на същите цени и през 2019
Цената на билетите и преференциалните карти в Пловдив няма да бъде увеличена през следващата година. Това заяви кметът Иван Тотев.

"В бюджета на Пловдив са осигурени 1 милион лева повече от миналата година, а държавата предостави 500 000 лева повече за компенсации на превозвачите", аргументира се той.

Обмисля се на 7-8 ключови кръстовища в града да бъдат създадени бус ленти. Целта е рейсовете на градския транспорт да се движат по-бързо и да не са зависими от тапите, които се образуват там, обясни градоначалникът.
 
Електронното таксуване тръгна в 9 от общо 29-те линии на градския транспорт в Пловдив

Предложението ще бъде заложено в актуализацията на Генералния план за организация на движението, която в момента се изготвя. Другата промяна, която ще бъде включена в документа, е въвеждане на еднопосочно движение в някои от вътрешнокварталните улици на район „Южен“.
 
Тотев коментира още, че кондукторите в градския транспорт не искат да бъдат преназначени от Община Пловдив като контрольори, тъй като заплатата която ще получават, е по-ниска от настоящата им.
 
Освен това, експеримент в една от линиите на масовия транспорт е показал, че само с електронно таксуване продажбата на билети е спаднала с повече от 50%. Поради тази причина, кондукторите в рейсовете в Пловдив ще продължат да таксуват още дълго време.

От думите на градоначалника стана ясно още, че местната управа започва работа и по реконструкцията на стадион Пловдив. Предвижда се пред съоръжението са бъде изграден многоетажен паркинг за 1000 коли.