BBC снима в Пловдив
BBC снима в Пловдив / снимка: dariknews.bg/архив

Тази седмица Пловдив е домакин на The Travel Show -  атрактивно предаване за пътуване на BBC World News, съобщават от пресцентъра на общината.

Екипът на програмата е тук по покана на община Пловдив, а посещението е резултат от участието на града на туристическо изложение в Лондон през ноември 2013 г.

Журналистите ще се фокусират върху текущите археологически проучвaния в античния и съвременен център на Пловдив, начините, по които се планира те да бъдат експонирани,  както и пряката им взаимовръзка с туризма в града. Те ще заснемат работния процес, ще интервюират археолозите за очакванията им за бъдещи открития и за мотивите да се направят подобни мащабни инвестиции.

Екипът на предаването е проявил интерес и към международния архитектурен конкурс за реконструкция на централния площад.

Важен акцент във филма ще бъдат античните обекти, които освен туристически забележителности, са превърнати в съвеменни културни сцени. Именно поради тази причина в предаването ще бъде поставен фокус и върху Международния фолклорен фестивал, който се проведе на сцената на Античния театър.

Огромният интерес на чуждестранните журналисти е следствие от нарастващата популярност на Пловдив в областта на културно-историческото наследство и скорошните археологически разкрития. Тези дейности са и част  от кандидатурата на Пловдив за „Европейска столица на културата 2019“.