Банка запечата хотел с туристи в Пампорово
Банка запечата хотел с туристи в Пампорово / sxc.hu
0

Охранителна фирма не е допуснала туристи от Русия, Сърбия и България в четиризвездния хотел „Орфей" в Пампорово заради проблеми с имуществото на собственика на хотела - пловдивското търговско дружество „Орфей 2002". Някои туристи - клиенти на хотела, не са успели да си вземат багажа, а други не са били допускани до закуска от трима-четирима охранители, които са пазели вратите на ресторанта с палки в ръка. Те са били наети от най-големия кредитор на „Орфей 2002" - СИБАНК.

Действията на банката уронват престижа на един от най-големите ни планински курорти, коментира управителят на хотела Спасимир Пенчев. Това е и удар върху българския туристически бизнес. Доверието от страна на туроператорите към хотел „Орфей" ще спадне и те ще започнат да пренасочват клиентите си към други курорти, допълни той. В момента със собствения си автомобил разнасям част от предварително закупената стока, за да можем да покрием поне пътните разходи на туристите, които бяха върнати, каза още Пенчев. Чуйте от прикачения звуков файл 1.

СИБАНК за втори път обявява хотела за публична продан, чийто срок изтича на 20 януари. Външен оценител определи стойността му на 11 млн. евро, но и двата пъти банката посочи цена от 5 млн. евро без ДДС, уточни юристът Стефан Йовков, който представлява дружеството „Орфей 2002". По думите му към момента няма хора, които да са заявили желание за оглед. Въпреки че на банката бяха предоставени договорите с туроператорите и разчети за очаквани приходи през януари, които щяха да покрият сериозна сума от задълженията, тя реши да затвори хотела, след което се стигна и до неговото запечатване от страна на наетата охранителна фирма, каза още Йовков. Чуйте от прикачения звуков файл 2.

Получили сме държането на хотела по предвидените в Закона за особените залози основания и можем да се разпореждаме с него по своя преценка с оглед удовлетворяване на вземанията си, заяви ръководителят на отдел «Корпоративни комуникации» Даниела Боянова. По думите й ръководството на «Орфей 2002» ООД е било уведомено съгласно предвидените в закона процедури и срокове и следователно не е имало право да пристъпва към продажба на туристически пакети. Приемането на резервации при тази ситуация е проява на некоректно и безотговорно отношение към туристите, твърдят още от банката. Чуйте от прикачения звуков файл 3.

В момента към фирма „Орфей 2002" тече открито производство без прекратяване на дейността под надзора на синдика Антоанета Петрова. Полицията няма право на намеса срещу действията на охранителната фирма без прокурорско разпореждане и може да използва правомощията си единствено ако се стигне до саморазправа.