Асфалтиран път за рождения си ден получи село в Родопите
Асфалтиран път за рождения си ден получи село в Родопите / netinfo

250-те жители на девинското село Стоманово получиха нетрадиционен подарък за честването на 130 -тата годишнина от създаването на селото. Кметът Сергей Хаджиев зарадва местните с новината за началото на строителните дейности по изграждането на пътен участък от 1,3 км, който ще бъде и асфалтиран.

 За целта от бюджета на община Девин са предвидени 203 000 лв. Остават около 3,5 км, които се очакват да бъдат финансирани по европейските програми. Ако това се случи скоро, жителите на родопското село ще имат най-сетне удобството да се придвижват по равен европейски път, коментира кметът.

Дори и сегашният черен път няма да попречи на стомановци в събота да посрещнат подобаващо празника си. Още от ранни зори за своята 130-годишнина Стоманово ще бъде огласяно от фолклорната програма на детската школа към селското читалище „Светлина” и оркестър „Брестовица”. За младежите е предвидена и нощна дискотека, която по традиция продължава до сутринта.

Празникът ще е поводът да се срещнат близки и роднини, разпръснали се по света. За годишнината на родното си място от Испания, Холандия и Италия ще се завърнат много емигранти.

Сред официалните гости ще бъдат кметът на община Девин, представители на общинското ръководство и спомоществователи, които направиха отбелязването възможно, каза пред Дарик Ирена Петрова от организационния комитет на честването.

Село Стоманово се намира на 30 км. от гр. Девин и на 5 км от изграждащата се ВЕЦ „Цанков камък”. Историческото име на селото се споменава още през VII век, когато се е наричало „Челикли”, в превод - стомана. Гордостта на тукашните хора е фактът, че именно в района на селото е открит най-старият глинен съд - малко римско гърне от II век, подчерта Петрова.