Архитект за трети път печели наградата Пловдив
Архитект за трети път печели наградата Пловдив / retrobulgaria.com

Писателят Стефан Бонев спечели наградата "Пловдив" за 2010 г. в раздел "Литература" за сборника с разкази "Изпит по летене". За художествен превод от френски език награда получи Анета Тошева за романа "Бляскав живот" на 28-годишния белгийски писател Грегоар Поле.

Камен Коларов взе приза за журналистика за предаването на БНТ "Местно време".

За трети път Илко Николов получи наградата "Пловдив" за архитектура. Тази година обектът, заради който спечели, е новият пътнически терминал на летище Пловдив.

Диригентът Найден Тодоров грабна приза в раздел "Музика" заради участието си в концерта на легендарния кийбордист и композитор Джон Лорд и ОФД-Пловдив в Есенния салон на изкуствата 2009 на Античния театър.

Театралната награда прибра Държавен куклен театър - Пловдив за представлението за възрастни "Едип. Празникът на ослепяването".

В раздел "Изобразително изкуство" наградата "Пловдив" попадна в ръцете на Галина Лардева заради бутиковата книга "Изкуство на прехода" на издателска къща "Жанет 45".

За "Фотография и операторско майсторство" призът грабна Виолин Палейков за два документални филма - "Боговете на Пловдив" и "Походите на Калоян".

Балетно студио "Буратино" спечели наградата "Пловдив" за спектакъла "Без завеса" на балерината Маша Илиева в раздел "Произведение на изкуството, предназначено за деца".

За дарител в областта на културата за 2010 г. беше определена фирмата "Рефан България" ООД.