Амелия Гешева:  Ще приемем нова наредба за културата в Пловдив
Амелия Гешева: Ще приемем нова наредба за културата в Пловдив / dariknews.bg/архив

Предстои приемането на нова наредба за културата в Пловдив, която ще регламентира както правилата и начина на одобрение на проектите, така и пълната документация, с която ще се преразпределя финансирането им. Това съобщи в ефира на Дарик заместник-кметът по културата Амелия Гешева.

Новата наредба, която се очаква да бъде готова до два месеца, ще касае обаче новите проекти за 2017г.

„Тъй като повечето събития се финансират от публични средства ще създадем абсолютно ясен механизъм  и за това как ще се извършва подбора на проектите и как ще се оценяват те. Очаква се в решението да участват външни експерти, които няма да имат право да кандидатстват със свои проекти“, обясни още Амелия Гешева.

Тя уточни, че през 2016-та година е възможно да има още една сесия за проектите от културния календар на Пловдив, но те категорично ще бъдадт финансирани по старата наредба, по която са одобрени и която действа в момента.

Близо 16 млн.лева се очаква да бъдат парите за култура в бюджета на Пловдив, който ще бъде гласуван на Общинската сесия този четвъртък.

Амелия Гешева обясни, че от началото на годината до момента дните й са изпълнени със срещи с  представители на всички гилдии. Политиката й като заместник-кмет по културата ще бъде всичко да  се решава с диалог, което обаче не означава говорилня. Тя отбеляза, че някои културни дейци в Пловдив са свикнали държавата и общината изцяло да финансират събитията им, и именно те трябва да разберат, че политиката вече е променена.

„Няма да се поддържат изкуствено гилдиите, всеки трябва да знае, че вече механизмът за развитие и подкрепа на културните проекти е нов“, категорична е Амелия Гешева.

Тя обясни, че едно от първите неща, с които се е заела, е по-добрата координация и организацията на работата на екипите, които отговарят за културата и туризма в Пловдив.

Връзката с обществеността ще се осъществява чрез работещи активно Обществени съвети по култура и туризъм.

Ангажираме се и с обучение на партньорите на Фондация Пловдив 2019, така че те да бъдат готови да участват в проектите, залегнали в концепцията, с която Пловдив спечели приза Европейска столица на културата. Наша задача е Пловдив достойно да посрещне 2019-та година като Европейска столица на културата, каза още Амелия Гешева.