6 смъртни случая при трудови зополуки в Пловдивско за първото деветмесечие
6 смъртни случая при трудови зополуки в Пловдивско за първото деветмесечие / netinfo

Цялостни проверки на фирмите, в които са регистрирани трудови злополуки, започва от следващата година Областната инспекция по труда, съобщи директорът Атанас Черанев. В някои от фирмите са станали по 3-4 трудови злополуки, в други са по-малко и това не е много, но е показателно за съществуването на нередности в организацията на дейността на съответното предприятие, смята Чернаев.

270 е общият брой на регистрираните трудови злополуки за първите девет месеца на годината, уточниха от инспекцията. 6 са смъртните случаи, в два от тях смъртта е настъпила при катастрофа на път от или за работното място. Според директора на пловдивската инспекция броят на злополуките в региона се запазва в сравнение със същия период на миналата година. През 2007-ма обаче злополуките са били по-леки, тъй като заради тях са загубени 14 420 работни дни, а през 2006-та броят на нереализираните работни дни заради трудови инциденти е бил 17 731.

Най-голям е броят на злополуките в хранително-вкусовата промишленост - 36, следвани от отрасъл „Машиностроене” – 26 и строителство. Вината за инцидентите във всички случаи е бил поделена между работници и работодатели, смятат от инспекцията по труда.

Атанас Чернаев съобщи, че през следващата година ще бъдат направени няколко планови проверки – във фирмите за пластмаси и каучук, в машиностроенето и металолеенето. Ще бъдат проведени и масови проверки във всички страни от ЕС в отраслите „Строителство” и „Търговия”.