30 хил.лв. ще струва обучението по религия в пловдивските училища
30 хил.лв. ще струва обучението по религия в пловдивските училища / netinfo

Предмет „Религия” да бъде въведен като свободно избираем предмет /СИП/ в пловдивсикте училища от втория срок обсъдиха днес по време на тристранна среща кметът Славчо Атанасов, ресорния му заместник Георги Шопов и синдикатите. От февруари ще бъде въведено изучаването на вероучение експериментално и в 6 детски градини, като децата там ще бъдат обучавани по един час седмично.

30 хил.лв. ще струват часовете по вероучение за една година, те ще се осигуряват от общинския бюджет. Очаква се от учебната 2008/2009 година предметът религия да бъде въведен като задължителен в училищата и от просветното министерство. Общината ще направи всичко възможно да бъдат осигурени преподаватели, средства, учебни програми и помагала, категоричен бе директорът на общинската дирекция „Образование” Георги Янев. Той подчерта, че общинското ръководство е отворено и към другите официални вероизповедания и ако те успеят да организират достатъчно деца, общината ще финансира провеждането на часове по съответната религия.

В момента в 10 училища в Пловдив има сформирани 16 групи ученици, които изучават религия като СИП. Две от групите учат световни религии, а останалите 14 – само религия.