/ ThinkStock/Getty Images
1 декември
95390
1 декември
  • 1 декември
21 са регистрираните случаи на заразени с ХИВ/СПИН в Пловдивска област за 2107 г. За същия период на 2016-та те са били 26. Това съобщи за Дарик д-р Милена Панайотова от Регионалната здравна инспекция.

Тя припомни, че целогодишно в кабинета за безплатно и анонимно изследване всеки може да си направи тест дали е носител на ХИВ в рамките на две минути. В града под тепетата няколко организации отбелязват Световния ден за борба със СПИН.

Д-р Панайотова отбеляза, че информацията от изследването е напълно конфиденциална. Тя отправи препоръки към всички групи, които са застрашени от заразяване с коварния вирус – към тези, които правят безопасен секс (с постоянен партньор, чийто ХИВ-статус им е известен), към онези, които често сменят партньорите си, към мъжете, правещи секс с мъже, към интравенозните наркомани и др.

Една от организациите, които ежегодно отбелязват Световния ден за борба със СПИН, е Българския младежки червен кръст. При тях инициативите се провеждат на национално ниво, разказа Мария Нешева, която координира БМЧК в града под тепетата.

Доброволците от Младежкия информационно-консултантски център, домакинстван от Национален алианс за работа с доброволци, също ще са съпричастни с носителите на ХИВ, обясни мрежовият координатор Вера Михайлова.

Чуйте повече от репортажа в приложеното аудио.

ХИВ-вирусът се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност - кръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма. Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени хиподермични игли, при бременност, раждане, кърмене.

На 1 декември съпричастните със съдбата на носителите на вируса носят червени ленти, с които изразяват своята солидарност към ХИВ-позитивните и болните от СПИН.