20% ръст на туристи очакват в Пампорово
20% ръст на туристи очакват в Пампорово / Dariknews.bg

Ръстът на туристи в Пампорово  може да достигне и до 20%, прогнозира при старта на зимния сезон в курорта зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Николов. Той заяви, че на база на ранните записвания, очакваното увеличение на туристите средно за  зимните курорти в страната е около 3%. Основните пазари, които са осигурени за този сезон са Русия и Великобритания, Ирландия и България, допълни зам.-министърът. Този месец стартира и рекламната кампания на българския туризъм във Франция. В началото на януари започват преговорите за административни облекчения и цени на визите за турските туристи, посочи Иво Маринов.

Над 1 млн.лв. са инвестициите, направени от „Пампорово" АД за обновяване, разширяване и осветяване на пистите. Напълно осветено е трасе от „Снежанка" до „Студенец", което ще позволява на хората от региона да карат ски и след работно време, каза собственичката на дружеството и председател на консултативен съвет „Пампорово" Цветелина Бориславова.  Тя обяви още, че от „Пампорово" АД са взели решение за намаляване на сезонната лифт -карта на 950 лв. Това е с 530 лв. по-малко, в сравнение със стойността и.й от миналата година.  Тази година ще се предлага  намаление  за туристически пакети, които са за  повече от три дни. На специални цени "Пампорово" АД , като туроператор, ще продава и пакети за другите  хотелите в курорта , като в цената ще бъде включена и от лифт-карта, за да се стимулира по-дългият престой на туристите в Пампорово. Изпълнителният директор на летище „Пловдив" Дойчин Ангелов обяви, че чартърните линии, които са специално за Пампорово, вече са три на  брой.

На 22  декември ще бъде обявена дестинацията по третата редовна авиолиния от Испания. Линията ще стартира през март месец следващата година.  Ангелов каза, че има много заявки за полети от Белфаст и Лондон, които са два пъти повече от миналата година.  Следващата стратегическа цел за развитие на туризма в Родопите е спа туризма и балнеолечението. Вече е каптиран един извор с минерална вода, който е 72 градуса, обяви шефката на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова. Проучванията ще продължат и през тази година, каза още тя.